Βιοτεχνία Πρέκας,
περιοχή Βαρδάκα, Ερμούπολη, Σύρος, 84100
Κατάστημα
Χίου 4,  κεντρική αγορά Ερμούπολης
english languageimstagramfacebook
Prekas Syros
DESIGNED BY
PURPLESHEEP.GR
email us
telephone
Η βιοτεχνία μας στη ΣύροΚρατώντας ένα κλαδί κάπαρης

η ιδέα

Η ιδέα του να συγκεντρώσει χαρακτηριστικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και οι γνώσεις που απέκτησε μετά από χρόνια γευσιγνωσίας κι εξερεύνησης οδήγησαν τον Κώστα Πρέκα στο να ανοίξει το ομώνυμο παραδοσιακό παντοπωλείο «ΠΡΕΚΑΣ» στη Σύρο με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα κι εκλεκτές γεύσεις που συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Από το 1993 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα, αναζητάει συνεχώς παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές της ελληνικής Κυκλαδίτικης κουζίνας και της Σύρου, με στόχο να τις αναβιώσει. Εκτός από κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα, η επιχείρηση ΠΡΕΚΑΣ αποτελεί το κεντρικό πρατήριο όλων των παραγωγών της Σύρου.

Δεσπόζουσα θέση στο κατάστημα έχουν τα προϊόντα που εδώ και 20 χρόνια αναβιώνει στην ιδιόκτητη βιοτεχνία της επιχείρησης, όπως κάπαρη, πολτός μάραθου, κρίταμος, παστελαριές, λιαστή ντομάτα, αλάτι αφρίνα, χυλοπίτες, αγκινάρες και λικέρ. Στόχος είναι η λιγότερη δυνατή επεξεργασία των παραγόμενων προϊόντων.

Όραμα της επιχείρησης είναι να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της Σύρου, των Κυκλάδων και εν γένει της Ελλάδας, προωθώντας εκλεκτά τοπικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα προϊόντα που παράγονται από το εργαστήριο ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, αφού το κατάστημα διαθέτει σταθερούς πελάτες από το εξωτερικό.

Στο πρατήριο της βιοτεχνίας (το παλιό παντοπωλείο της Σύρου), διατίθεται μια τεράστια ποικιλία τοπικών και συριανών προϊόντων, όπως τυρί Σα Μιχάλη, λουκούμια Κορρέ και Συκουτρή, θυμαρίσιο μέλι Σύρου και Κυκλάδων, καθώς και μια εκλεκτή γκάμα κρασιών και λικέρ από τις Κυκλάδες. Κάθε προϊόν στα ράφια του καταστήματος είναι επιλεγμένο ένα προς ένα για τη μοναδική ποιότητα και αυθεντική του γεύση. Μπαίνοντας στο κατάστημα, αντικρίζει κανείς μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων που στους περισσότερους θυμίζει κάτι από τα παλιά…

Τα τελευταία χρόνια, ο Κώστας Πρέκας έχει μπει και στην καλλιέργεια, υπηρετώντας τη φιλοσοφία «farm to fork», ώστε να προσφέρει μια αυθεντική γευστική εμπειρία από την καλλιέργεια, στην παραγωγή και στο κατάστημα, με την υπογραφή του. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ΠΡΕΚΑΣ συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς για την καλλιέργεια κάπαρης, κρίταμου, τυριών, βοτάνων, ντομάτας, σουσαμιού, εξασφαλίζοντας την απόλυτη ποιότητα της πρώτης ύλης και στηρίζοντας την αγροτική παραγωγή.

Η αναζήτηση νέων ιδεών, η συνεχής έρευνα για νέα προϊόντα, η δημιουργικότητα, το καλό τεχνικό υπόβαθρο και το μεράκι έχουν καθιερώσει τον ΠΡΕΚΑ ως ένα από τα κορυφαία παραδοσιακά παντοπωλεία ελληνικών προϊόντων. Η ενασχόληση του Κώστα Πρέκα με συλλογές παλαιών βιβλίων-θησαυρών του νησιού του δίνει τη δυνατότητα να αντλεί πλούτο πληροφοριών για τα προϊόντα, τη γαστρονομία και την ιστορία του νησιού από πηγές που δεν θα το περίμενε κανείς.

Σας προσκαλούμε σε αυτό το ταξίδι των ποιοτικών γεύσεων, της εντοπιότητας και της παράδοσης.

Η βιοτεχνία μας στη ΣύροΚρατώντας ένα κλαδί κάπαρης